ΑΡΧΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Τηλ: +355 692799707 | +355 695392939

E-Mail: info@tmimaellargyr.com

http://www.tmimaellargyr.com

Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου

ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ


ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Πολύτσανη: H Μονή της Παναγιάς της Πέρας, ή Μπροδέτσι και η Μονή του Αγίου Θανάση.

Σε απόσταση  30΄ της ώρας  με τα πόδια, Δυτικά της Πολύτσανης και πάνω σ’ ένα λόφο κατάφυτο από δρυς, σώζεται το καθολικό  της παλιάς Μονής  της Παναγιάς  της Πέρα ή Παναγιάς Μπροδέτσι, αφιερωμένη στην Κοίμηση ή στη γέννηση της Θεοτόκου.

Η ίδρυση της Μονής Παναγιάς της Πέρα κατά παράδοση, αλλά και σύμφωνα με αναφορές λογίων της Πολύτσανης , χτίστηκε από κάποια πριγκίπισσα Άννα τον 7ο περίπου αιώνα, η οποία υπήρξε και η πρώτη μοναχή. Η ίδια έχτισε  και την Πολύτσανη η οποία  ονομάστηκε έτσι προς τιμή της (πόλη της Άννας) Το όνομά της φέρει και η κοινότητα.

Κατά το Λαμπρίδη η Μονή της Παναγιάς  ιδρύθηκε επί Ιουστινιανού. Μετά   την καταστροφή της, σε άγνωστη εποχή, μεταφέρθηκε στο γειτονικό της μετόχι, του Αγίου Θανασίου, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1080. Ως ίδρυση της αυτόνομης Μονής  αναφέρονται μερικές ημερομηνίες, όπως το 1411 (Τσελικίδης), το 1599 (Αραβαντινός), 1601 (Πουλίτσας).

Η Μονή του Αγίου Θανασίου όμως, είναι ξακουστή διότι εδώ μόνασε ο Επίσκοπος Δρυϊνοπόλεως Σοφιανός, οπαδός του Διονυσίου του Φιλόσοφου.

Ο Επίσκοπος Σοφιανός είναι ένας από τους κληρικούς, ο οποίος συνέβαλε αποτελεσματικά στο να εμποδιστεί ο μαζικός εξισλαμισμός των Χριστιανών. Από το 1672 δίδαξε στην ιδρυθείσα σχολή του μοναστηριού…

Μεταβυζαντινή περίοδο

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ