ΑΡΧΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Τηλ: +355 692799707 | +355 695392939

E-Mail: info@tmimaellargyr.com

http://www.tmimaellargyr.com

Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου

ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Σύμφωνα με το Χρονικό της Δρόπολης, ανώνυμου συγγραφέα του 18ου αιώνα, το όνομα  της πόλης σχετίζεται με τον πρώτο κτήτορά της, τον Αργυρό, απόγονο των ιδρυτών της Δρόπολης. Φέρεται ένα από τα σημαντικά πρόσωπα της τρίτης επανίδρυσης της Δρόπολης, κατά τον 5ο μ Χρ. αιώνα. Την ίδια ημερομηνία  φέρει και η θεμελίωση του σημερινού Κάστρου της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα συντηρημένα στη Βαλκανική. Αυτή είναι και η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία, παρά του διαδομένου μύθου περί πριγκίπισσας Αργυρώς, που φαίνεται ότι φτιάχτηκε κατά τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο της αλβανικής εθνικής ιδεολογίας.

Το Αργυρόκαστρο αριθμεί σήμερα περί τους 45 χιλιάδες κατοίκους. Τον πληθυσμό της πόλης συνθέτουν διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες. Σημαντική θέση κατέχει η ελληνική κοινότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

 Στη δεκαετία του 70 του προηγούμενου  αιώνα έχει κηρυχτεί από το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς, «Πόλη Μουσείο» γεγονός που  εξασφάλισε τη συντήρηση της παραδοσιακής της δομής, από τις πλέον χαρακτηριστικές στη Βαλκανική. Για τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές της αξίες, από το 2005 είναι υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το Αργυρόκαστρο  διακρίνεται για το ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο στην Αλβανία. Είναι γενέτειρα του κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα και του παγκοσμίου φήμης Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ.

Σήμερα  αποτελεί μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις της Αλβανίας από ξένους τουρίστες.

Το Αργυρόκαστρο